Djurens Rätt - Älskade hästar.

Djurvän som jag är var det en självklarhet för mig att bli medlem i Djurens Rätt.
En liten slant har man alltid över varje månad och varför inte bidra med det då till en bra djurrättsorganisation?
Nu är inte min avsikt att tvinga någon till att skänka pengar (men varför inte, egentligen?). Hur som haver.
Fick ett mejl idag från Djurens Rätt;
"Djurens Rätt granskar hästvärlden i ny rapport"
Jag är ju själv hästägare till tre underbara vänner och tyckte att det skulle bli en intressant läsning.

Det första jag läser är:
 Hästar är inte människor. Trots detta verkar många tro att hästar fungerar på samma sätt som människor. Att hästar äter frukost, lunch och middag, sover hela natten, vill vara inne när det är kallt och ha en egen box att vara i. Inget kan dock vara mer fel. Hästar är kanske ett av de mest missförstådda djuren – vi vill dem så väl, men behandlar dem så fel.

 Djurens Rätt har genomfört en enkätundersökning till landets ridskolor. Den visade på en mycket omodern djurhållning och djursyn. När hästarna inte längre presterar vad som krävs av dem får de sällan leva vidare. Varje år är det omkring 10 000 hästar som saknas i statistiken för avlivning och slakt. Ingen vet vart de tar vägen. Djurens Rätt anser att hästar är individer med egna intressen och behov som ska respekteras. Det är dags att det sker en förändring av det sätt som hästar behandlas på idag. Om vi ska hålla hästar måste vi låta dem vara hästar.

”Vi säljer aldrig våra hästar som arbetat i verksamheten vidare. När de inte fungerar längre i sitt dagliga jobb, fungerar de ingen annanstans heller, varför de går till slakt. Hästar som har inarbetade rutiner blir olyckliga när rutinerna ändras.”
Ur Djurens Rätts enkätundersökning till ridskolor

Flyinge (Sveriges enda utbildning på högskolenivå inom hästområdet är Hippologprogrammet på Sveriges Lantbruksuniversitet. Utbildningen bedrivs på tre olika riksanläggningar: Flyinge, Strömsholm och Wången) står hästarna inne omkring 20 timmar per dygn, och kommer ut mellan tre och fyra timmar per dag i små rasthagar, där de oftast går en och en. De hästar som tävlar får aldrig gå på bete.

"Hästar? - Det är inga hästar;
det är tävlingsindivider."

- Kvinna 35 år, som tävlar i hoppning.

Det hemska är att jag har hört just dom där orden av en bekant till mig som är 20 år.
Jag förstår inte folk som tänker så! Mina hästar är mitt liv och jag gör allt för att dom ska ha det så bra som möjligt.

Gå in på den här sidan http://www.djurensratt.se/portal/page/portal/djurens_ratt/aktuellt/hast/hastrapport.pdf eller http://www.djurensratt.se/hast
och läs allt från rapporten;
Älskade hästar - en granskning av hästvärlden.

Jag fällde många tårar.

"Att hästar har så känslig hud att de känner när en fluga landar borde fungera som en påminnelse till ryttaren om hur lite tryck som behövs för att kommunicera med en häst."
- Paul McGreevy, hästforskare.


Bild tagen från Google

RSS 2.0